2014. szeptember 28., vasárnap

Hamburger zsemle

Most, hogy iskolába járok, a pad társam, egy kedves, két évvel idősebb nő. És akivel együtt fuvarozzuk magunkat, hol így, hol úgy, az egy pár évvel fiatalabb férfi. Kedves emberek. Miről folyik a beszélgetés főleg, ki mit sütött, főzött.:-) Mikor farkas éhesen ültem a padban, és megláttam Zolit, jóízűen beleharapni a hamburger zsemléjébe, amit büszkén mondott, hogy feleségével készített otthon, megfogadtam, hétvégén megsütöm én is. Persze, ment már a recept csere is...:-))))


Hamburger zsömle

60dkg liszt, 1 tojás, 2dl tej, 2dl kefir, vagy joghurt, 2 dkg élesztő, 2 evő kanál cukor, 1 teáskanál só, 4 evő kanál olaj
Tetejére tojás, szezámmag, és lenmag is mehet.

Jól kidolgozom, duplájára kelesztem, ebből olyan 9-10 db lesz, megformázom, és még akkor is kelesztem, (ez fontos, mert különben kemény lesz a zsömlénk)
Meleg kell, a kelt tésztának, huzat nem tesz jót.
Szívvel, és lélekkel kell csinálni, mert a kelt tésztának lelke van!:-)
Jó étvágyat!
(reményeim szerint lesz fénykép is róla)



2014. szeptember 27., szombat

Praktikák

Praktikák, igen, igen...sok van. Például a rántás akkor nem lesz csomós nekem, ha kicsit hígabbra csinálom, és nem lobogó ételbe teszem. Állandóan keverem, és utána jól felfőzöm. Ha sietek, ezt a műveletet egy kis hideg hozzávalóval gyorsítom. Soha nem lesz csomós. De a habarás más...az nekem sosem sikerül, lehet több idő kellene a hűtésre.
Most, hogy sok időm van. (hehe..apa főzi a halászlét:-) Olvasok egy szakácskönyvet, 1947-es kiadás, vagy előbbi, csak ez volt az első oldalra írva, sok szeretettel 1947 december 24.-én. Na ebben a könyvben voltak praktikák is.
 Mondjuk ez inkább mosolyogtató, mint hasznos praktika. Ha fáj a fogad, egy kis rumot a tenyeredbe teszel és az orrodon keresztül felszívod, ha nem használ ismételd meg! NA EZT NEM TANÁCSOLOM!:-)))))
De van amit igen, ha a rákot veszel, én még csak fagyasztottat vettem, de van ugye friss is. Tehát ha frissen veszed a rákot, és igazán friss, össze van húzódva, ha régebbi, akkor el van ernyedve már.
A vöröshagyma szép piros ropogós lesz, ha sütés előtt, csepp lisztbe forgatjuk.
És még van sok...

Én mostanában a mosásnál, lereszelek mosó szappant és azt adok a mosóporhoz, amiből kevesebbet használok így is, és mosószódát is használok.
Van nektek is praktikus ötletetek?