2015. május 19., kedd

Vivi és Adrienn kérésére:-)

Itt a bodza szörp receptem!
De mielőtt leírom, hozzáteszem, ez is próbálkozás volt mindig...volt, hogy keserű lett, rájöttem a citrom pótlótól, azóta citrom savat használok, volt hogy gejzírként ömlött ki a flakonból, mert olyan jó pezsgő lett belőle..:-D
Nem szeretem a tartósítószert, semmilyen formában, ebbe teszek, ha nagy mennyiséget csinálok, mert bizony nekünk sajnos nincs olyan szuper hideg spejzunk, mint nagyanyánknak.

5 l vizet, 3 kg cukorral felfőzök, lehet egy kis adag cukrot karamellizálni, úgy is nagyon finom.
Majd ebbe a mennyiségbe teszek ,ha kihűlt, 10dkg citrom savat, 3 szép citromot. na én ebben az egyben vagyok háklis, biót veszek, ez varras, puha, de lédús...és nem mellékesen, talán nem vegyszeres, talán....
mikor belerakom a kihűlt lében, egy kicsit megnyomkodom a citromot, hogy a leve is kijöjjön, és egy csapott kávéskanál nátrium-benzoátot rakok bele, ezt jól elkeverem, majd sok bodzavirágot, és most akácvirágot, máskor mentalevelet teszek bele. három napig néha ránézek, megkeverem, ha nagy meleg van két nap múlva, teszem üvegbe, és a hidegre, isteni finom.
Lehet szárítani is a bodzavirágot, én csináltam már az érett bodzabogyóból lekvárt is.
És sütöttem már ki palacsinta tésztában is, mint ahogy Józsi tanácsolta!;-)
 

3 megjegyzés:

  1. Anikó, de drága vagy :) , köszönöm én is :) ... Most azért megnyugodtam, mert nekem is hasonló próbálkozásaim voltak, a pezsgős is ismerős, sőt, tavaly sikerült szerintem túl érlelni és felrobbant :). A citrom nálam is bio :) , szárítani én is most szeretném pluszba teának. Egyébként én tavaly raktam el bodzazselét is, nagyon finom, ajánlom neked is, 3 in 1 befőzőzselével kell eltenni, amiben a közhiedelemmel ellentétben semmi tartósítószer sincs. A szörpnél a receptek mindig változtak, most nagyon örülök a tiédnek :)!

    VálaszTörlés