2013. augusztus 19., hétfő

Lecsó

Vágjunk is bele a lecsóba. Szó szerint!:-) Én szeretek befőzni, de ezt sokszor fogjátok olvasni, városi háziasszony vagyok, jelenleg. Aki tudja, már azt is tudja, vágyakozunk az Őrségbe, na ott biztos kicsit másképp lenne. De itt nem kopogtat rám a szomszéd, egy vödör paradicsommal. Most hogy elgondolkodom, nem is látok kiskerteket, Apósomnál van, de ugye ott másképp van csinálva, és nem is erről szeretnék írni.
Szóval itt van a piac, ami nagyon drága, és sokszor csak a nagybani piac silány primőrjeit árulják.Azért persze nem csak így van, mert van egy közelben termelő házaspár, akitől rendszeresen vásárolok. De nem tagadom, hogy a nagy áruházak zöldség osztályán is körbe szoktam nézni. Ott viszont, csak magyar zöldség jöhet szóba. Így történt, hogy minap szembe jött velem, a paprika, és a puha paradicsom, ami nem végezhette másként, csak lecsóként!:-)

Másik nagyon fontos dolog, sokan azért rettenek el, mert a befőzés szó hallatán egy nagy kondért képzel el, pedig lehet kicsiben is csinálni, mint most én.:-) Meg majd ha megint szembejön valami azt is befőzni, sok kicsi sokra megy, ugye???:-D

Lecsó, télire

2kg lecsó paprika,
1kg paradicsom (majdnem, mert egy nagyot megettem zsiros kenyérrel, csak úgy harapva)
3 nagy fej hagyma
Zsír, vagy olaj



Zsíron megfonnyasztom a hagymát, mikor kellőképpen üveges lett, rádobom a felvágott paradicsomot, míg az fődögél, van időm felszeletelni a paprikát. Amit úgy csinálok, hogy megfogom a paprika csumáját, tekerek rajta, és közben határozott mozdulattal befelé nyomom, így egyben kijön az egész. Könnyebb szeletelni, amit én olyan fél karikára csinálok.
Mikor már jól megfőtt a paradicsom, kicsit, nagy tűzön rotyogtatom, és rádobom a paprikát. és egy pici vizet teszek alá, hogy ne kapjon oda (nekem odakapott). Kevés sót teszek rá még a hagymára szoktam.
Éppen addig főzöm, már lassú tűzön , míg puha nem lesz a paprika, úgyis télen még főzöm tovább. Amikor szalonnát pirítok, rá piros paprika, kis só, és ízlés szerint kolbász mehet bele, vagy tojás rá.

5 üveg lett belőle, amikor betöltöttem, a tetejére zsírt öntöttem, lehet olajat is, lényeg, hogy ellepje. És gyorsan celofán, majd a tető rá, és mehet dunsztolódni, mire jó is a téli kötött mellényem.:-)))

9 megjegyzés:

  1. Nálunk is sok minden odakap. Talán a szörpöt nem sikerült még karamellizálni.:) Mi is kicsiben nyomjuk, és a lecsó nekünk is piaci paprikából lett tavaly. Idén is úgy lesz. További jó munkát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Meli, tegnap két üveg szilvalekvár lett, és kipróbáltam amit mondtál. Fejre fordítottam őket, és semmi tartósítószer:-)

      Törlés
  2. én is éppen ezen agyalok, kellene pár üveg lecsó télire.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, én pont fordítva csinálom a lecsót :) Először megdinsztelem a hagymát, esetleg szalonnával, utána beleteszem a paprikát és amikor kb. úgy félig kész, akkor teszem rá a paradicsomot és addig főzöm együtt, amíg jó levet enged. (nem sok idő)
    Befőzni is így szoktam, aztán forrón beletöltöm a csavaros üvegekbe és fejreállítom, semmi tartósítószert nem teszek bele. Évek óta így csinálom és meg soha nem romlott meg. Nagyon örülök, hogy tartósítószer nélkül is jó... érdemes kipróbálni

    VálaszTörlés
  4. Köszi, kipróbálom. Mikor nyáron csinálom a lecsót én is így csinálom. Most raktam el szilvát, hogy csak felfordítottam az üveget!:-)

    VálaszTörlés
  5. Befőttnek raktad el a szilvát vagy lekvárnak?

    VálaszTörlés
  6. lekvárt, de nem békebelit amit órákig főznek.

    VálaszTörlés